Categorie├źn
Internet

IE8 bevat support voor “targeting browser versions”

Vandaag kun je op AListApart en IEBlog lezen over een nieuwe feature van IE8. Namelijk targeting browser versions. Dit stelt de ontwikkelaar van een website in staat om aan te geven in welke versie van een browser de website goed werkt. Wanneer ik dus een website maak voor IE8, dan geef ik aan IE8, en wanneer iemand met IE9 zou langskomen dan zou IE9 zijn rendering aanpassen aan IE8. Dit klinkt allemaal wel goed.

Het probleem is echter dat wanneer je dit verzuimt op te geven, de browser naar IE7 standards-rendering of zelfs naar IE6 quirks-mode rendering switched. Dit zorgt ervoor dat luie mensen hun oude websites niet hoeven up te graden. Voor die mensen is dit natuurlijk fijn, maar voor het web in het algemeen is dit hel, omdat mensen geen noodzaak zien om up te graden van draken-van-browsers zoals IE6, blijven ontwikkelaars langer hiermee zitten.

Waarom niet gewoon IE8 standards-rendering door onze strot duwen? Simpel, wanneer alle browsers hetzelfde kunnen, dan heeft Microsoft’s browser geen marktaandeel meer, en alle web-applicaties specifiek gemaakt voor IE6 kunnen overboord en moeten opnieuw gemaakt worden. Wanneer dan alle browsers gelijk zijn, verliest Microsoft zijn monopolie binnen de bedrijven.

Ik was zo verheugd toen ik hoorde dat IE8 de Acid2-test kon doorstaan, maar na nu blijkt zul je eerst de browser moeten dwingen om in IE8 standards-rendering te gaan. Dit kan je doen door op de server een extra http-equiv header mee te sturen of een meta-tag toe te voegen aan de pagina (dit laatste zou ervoor zorgen dat Acid2 faalt).

Volgens de Web Standards Project (de club die dit idee heeft bedacht) zouden ook andere browsers deze meta-tag kunnen gaan ondersteunen, maar ik vraag me dan af, waarom hebben we jaren en jaren gevochten om web standards erdoorheen te krijgen en nu gaan we gewoon weer lekker ouderwets browsers targetten… dan kunnen we die standards wel overboord gooien.

Op een meer positieve noot: vandaag heb ik via slashdot mogen vernemen dat Microsoft IE7 in februari zal ‘forcen’ zodat het aandeel IE7 zal stijgen ten opzichte van IE6, hopen we dan maar.